Historie

Al sinds 1804 bakt de familie Breimer brood! Bakkerij Breimer: Een tweehonderd jaar oud familiebedrijf, van vader op zoon, van Hendrik op Jan, van Jan op Hendrik. Toen Napoleon door Europa raasde, bakte de eerste Hendrik op rij al brood. Brea en misschien zelfs sukerbole. Daarnaast was hij boer, standplaats Oosterzee Buren. Boer en bakker, een combinatie die generaties lang gehandhaafd bleef. Dat was heel gewoon in die tijd, vrijwel iedere bakker had wel een varken voor het afval uit de bakkerij. Hendrik senior leerde in die tijd melken en omgaan met paard en wagen. Al was het laatste noodgedwongen. Zijn vader Jan had aan het eind van de jaren dertig van de twintigste eeuw al een auto , maar de oorlog legde alles lam.

 

Daarna raakte alles in een stroomversnelling. De auto verving paard en wagen – Hendrik senior zat op zijn achttiende al achter het stuur – en de boerderij en de bakkerij werden opgesplitst. Sinds Hendrik de bakkerij in Oosterzee Buren in 1958 overgenomen had, heeft hij het pand drie keer verbouwd. In de begin jaren ’60 “leefde” het dorp nog, toch kreeg Breimer het advies om niet teveel in de bakkerij te investeren. In 1963 nam Hendrik Breimer de winkel aan de Turfland in Lemmer over, maar het bakken gebeurde nog steeds in Oosterzee Buren. In 1976 volgde de overname van de leegstaande centrale bakkerij in Lemmer. Het pand met de lange familiegeschiedenis in Oosterzee Buren werd hierbij van de hand gedaan en de activiteiten werden volledig verlegd naar Lemmer.

 

De expansiedrang ging door. In 1978 werd een bakkerij in Joure overgenomen en in 1983 een bakkerij in Delfstrahuizen. Laatst genoemde werd in 2000 weer van de hand gedaan. We zijn met onze tijd mee gegaan. Toen het venten ophield, gingen we ook bakken voor andere bakkerijen en supermarkten. Toen dat afliep, deden instellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen een beroep op ons. En de service gaat veel verder dan de levering van brood alleen. Grote hoeveelheden belegde broodjes worden in no time bezorgd. Kant en klare lunchpakketten zijn ook zeker geen probleem en dit leveren we nog steeds.

 

In 2004 hebben we een grote uitbreiding gehad. We konden het pand aan de Vissersburen kopen en het nieuwe pand volledig bij de bakkerij betrekken. Overigens was daar een enorme verbouwing voor nodig, waardoor de croissanterie/bakkerij nu ook een heel eigen specifiek gezicht heeft. In de croissanterie op de Visserburen kan men terecht voor de normale bakkerijartikelen zoals brood en banket, bonbons, suikerwerk en nog veel meer, maar biedt de speciale broodjescorner een veelvoud aan belegde broodjes. Al deze broodjes kunnen ter plaatse gegeten worden of meegenomen. Ook zijn natuurlijk de aanwezig gebakssoorten verkrijgbaar in deze speciale corner en kan men genieten van een kopje vers gezet koffie of thee.

 

Naast onze vele particuliere klanten zijn wij ook vaste toeleverancier voor talloze bedrijven, waaronder supermarkten, horeca en een aantal grote instellingen als zorgcentra en ziekenhuizen. We bestrijken hiermee een grote regio van Drachten tot Bolsward en hebben van oudsher veel klanten in de dorpen rond het Tjeukemeer en zelfs in Oostellingwerf tot aan Appelscha toe. Ook supermarkten in Friesland en de Noordoostpolder behoren tot de klantenkring.

Het geheim achter dit al meer dan 200 jaar durende succes: Enthousiasme en liefde voor het vak. We hebben een geweldig team vakbekwame mensen. Onze dag- en nachtploegen zetten zich in voor een zo hoog mogelijke kwaliteit. Uw eigen, warme, ambachtelijke bakker.